A spectacular staircase draws you into this breathtaking daylit loft in Salzburg

ARCHITECTUREART & DESIGN | No comments

This renovated loft in Salzburg has a sculptural staircase at its core that appears to support the entire upper floor. Design studio Smartvoll sought to preserve as much of the original space as possible while cultivating a minimalist feel reminiscent of Adolf Loos’s interiors.
Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The renovation of the 3,767-square-foot Loft Panzerhalle introduced an abundance of natural light into the interior. The architects left the ribbon windows on the upper floor intact instead of creating galleries typical in modern loft design. An impressive central staircase sweeps upwards like a concrete sculpture, rounding off the composition. The staircase also divides the room while creating a roof over the kitchen, recesses and elevations.

Related: Architects turn a cramped apartment into a gorgeous loft where the owner’s cats can roam freely

While concrete dominates the space, semi-transparent materials were used to delineate the guest area and bedroom. All the furniture looks integrated into the construction, celebrating free space and minimalist aesthetics.

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

“We wanted to revitalize the space’s original charm,” said the architects. “Magnanimity and a spatial experience of both storeys were priorities. In all dimensions.”

+ Smartvoll Architects

Via v2com

Photos by Tobias Colz/smartvoll

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

Loft Panzerhalle, Smartvoll Architects, green renovation, loft, Vienna, concrete, staircase, green interior, natural light, ribbon windows

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>